page.php

Wat kunnen de gevolgen zijn voor kinderen op latere leeftijd?

Kinderen met een ouder met psychische of verslavingsproblemen hebben een grotere kans om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. Volgens verschillende onderzoeken lopen de kinderen 2 tot 4 keer meer risico dan andere kinderen. Dit kan onder andere komen doordat ze de ziekte via de genen van hun ouders hebben gekregen. Zo zien we vaker een depressie ontstaan bij kinderen waarvan de ouder kampt met een depressie.

Toch hebben de meeste kinderen die klachten ontwikkelen andere psychische klachten dan hun ouders. Dat betekent dat de thuissituatie waarin de kinderen opgroeien veel invloed heeft op de psychische gezondheid van de kinderen. We zien dat deze kinderen minder goed weten hoe ze met anderen om moeten gaan en kunnen communiceren. Zij weten bijvoorbeeld minder goed wat ze van anderen kunnen verwachten. Of hoe ze een gesprek moeten beginnen. Of een kind leert geen grenzen herkennen. Relatieproblemen binnen het gezin kunnen ook effect hebben. Mogelijk durft een kind anderen niet te vertrouwen en kan zelf moeite hebben om vriendschappen of relaties aan te gaan.

Natuurlijk krijgen niet alle kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen op latere leeftijd zelf ook klachten. Er zijn veel factoren die deze kinderen beschermen, zoals het begrijpen wat er aan de hand is en een goede band met de ouder.

Online cursus en informatie voor jongeren

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ouder met psychische of verslavingsproblemen kunnen terecht op de website www.koppsupport.nl.

Scroll naar top