single.php

Cijfer jezelf niet weg

Misschien wordt je leven voor een groot deel beheerst door de zorgen die je hebt rondom je partner. Toch is het niet mogelijk om er altijd honderd procent voor je partner te zijn. Het is belangrijk om je eigen grenzen te stellen, om helder te krijgen waar jouw prioriteiten liggen en aan je eigen ontspanning toe te komen. Wanneer kan je partner wel een beroep op jou doen en wanneer heb je tijd voor jezelf nodig? Welke activiteiten geven jou zoveel plezier en ontspanning dat je ze niet wilt laten vallen? Bespreek samen met je partner hoe jij die kan blijven doen.

Ontspannen en plezier is geen luxe

Wanneer je voldoende tijd neemt om plezierige activiteiten te ondernemen, kun je beter omgaan met de zorgen voor en over je partner en gezin. Plezierige activiteiten zorgen ervoor dat je weer kunt opladen en je meer energie hebt om te helpen. Bovendien helpt het de ontwikkeling van sombere gedachten te voorkomen.

Plezierige activiteiten hoeven geen grote dingen te zijn. Voorbeelden ervan zijn: in de tuin zitten, een boek of tijdschrift lezen, koffie drinken, genieten van de natuur, bij iemand op bezoek gaan, bellen met een vriendin, iets leuks kopen, een wandeling maken, uitgebreid ontbijten. Lichaamsbeweging kan je helpen om je gedachten op een rijtje te krijgen. Het geeft energie en afleiding.

Maak tijd en ruimte

Probeer een avond of dagdeel per week voor jezelf te hebben en spreek dit ook zo af met je partner. Je kunt die tijd invullen op een manier waar jij je het fijnst bij voelt. Je partner zorgt voor de kinderen of je kinderen logeren een nachtje bij een familielid of vriendje.

Je kunt ook tijd voor jezelf nemen door een oppas te vragen voor je kinderen of hen een weekend of dagje naar familie te brengen. Dat geeft je de mogelijkheid om ook iets voor jezelf overdag te kunnen ondernemen.

Je bent geen slechte ouder of partner als je regelmatig tijd voor jezelf wilt hebben. Je hebt die tijd juist nodig om gezond te blijven en er te kunnen zijn voor je gezin.  Als je partner de zorg van de kinderen niet alleen kan dragen, bekijk dan of er iemand in je omgeving is waarmee je bepaalde taken kunt delen

Scroll naar top