single.php

Opvoedondersteuning

Online hulp
Op deze website kan je je aanmelden voor een gratis online groepscursus of zelfhulpcursus voor ouders met veel stress, psychische klachten of een verslaving. De cursussen bieden gerichte informatie, oefeningen en tips hoe je er voor je kind kan zijn als je zelf niet lekker in je vel zit. De zelfhulpcursus volg je individueel en in je eigen tempo. In de groepscursus spreek je enkele weken achter elkaar een groep ouders in een anonieme chatomgeving en wissel je ervaringen uit.

Meer informatie vind je onder ‘Volg een cursus’.

Hulp van een hulpverlener
Hulpverleners spreken veel ouders met dezelfde problemen en kunnen goed helpen. Je kan op verschillende plaatsen, vaak heel dicht in de buurt, terecht voor hulp of advies. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau, het wijkteam, de POH-GGZ (praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk) of bij preventieafdelingen van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of verslavingszorg.

Je kan bij professionele hulp denken aan:

Individuele begeleiding

Een training voor jou en je kind samen. Zo heb je speciaal voor nieuwe ouders de ouder-baby training, zoals Beter contact met je baby.

Een opvoedcursus met een groep ouders die ook last hebben van psychische of verslavingsproblemen.

De huisarts kan je in contact brengen en met je meedenken. Ook kan je op de website Zorgkaartnederland opzoeken waar bij jou in de buurt hulp beschikbaar is.

Ouderschap en een psychische aandoening

Bekijk via deze link een video van het UMCG over ouderschap en een psychische aandoening.

Bel, mail of chat met een hulplijn

Gewoon een keertje bellen met deskundigen of vrijwilligers voor een vrijblijvend gesprek of advies over de opvoeding en je kinderen kan via deze hulpdiensten:

KopOpOuders e-mailservice
Je kan op deze website via een e-mail contact opnemen met een deskundige voor vragen of om je verhaal voor te leggen.

Omnia Jeugdzorg: 040 202 7129
Praten over opvoeden kan via deze hulplijn in meerdere talen, waaronder Nederlands, Arabisch, Turks, Somalisch, Pools, Berbers, Spaans, Engels en Afghaans. Meer informatie op www.omnia-jeugdzorg.nl.

Boekjes voor ouders met psychische of verslavingsproblemen

Een knipoog en een knuffel is een boekje van het Trimbos-instituut speciaal voor ouders met psychische problemen of een verslaving. Hierin staan handige tips en informatie.

Mentaal klaar voor je baby is een boekje uit dezelfde reeks, maar dan voor nieuwe ouders (die net een kindje hebben gekregen) met psychische of verslavingsproblemen.

Beide boekjes zijn gratis te downloaden en tegen de kostprijs te bestellen. In de webwinkel van het Trimbos-instituut vind je ook de informatieboekjes en kaarten voor kinderen uit dezelfde reeks.

Ervaringen delen met andere ouders

Er bestaan vele cliëntenorganisaties voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Op de website van MIND vind je de MIND-atlas met een overzicht van regionale organisaties en familie- en cliëntenraden. Ook staat hier een lijst met landelijke cliëntenorganisaties. Deze organisaties organiseren regelmatig bijeenkomsten voor lotgenotencontact en bieden een platform voor het uitwisselen van ervaringen.

Scroll naar top