single.php

Een goede relatie met je kind

Welke problemen er ook zijn, voor jouw kind is één ding het belangrijkste: dat je van hem of haar houdt. Een emotioneel warme band waarbij je kind zich begrepen en gehoord voelt door jou, maakt veel goed. Elke vader of moeder heeft een eigen manier om zijn/haar liefde duidelijk te maken. Met een knuffel, een knipoog of met lieve woorden. Als deze liefde maar duidelijk wordt gemaakt aan kinderen, elke dag opnieuw – dan kunnen ze heel wat aan.

Neem regelmatig de tijd om iets leuks te doen samen met je kind. Je kind zal daar erg van genieten. Een kind voelt zich dan ook gezien en gehoord. Door contact te maken wordt de positieve band tussen jou en je kind versterkt. Dit hoeven geen grootse activiteiten te zijn, denk aan samen liedjes zingen, knutselen, koekjes bakken, sporten of spelletjes spelen.

‘Als ik niet goed in mijn vel zit, vind ik het heel lastig om positief te zijn naar anderen. Ik trek mij dan het liefst terug en praat met niemand. Het lukt mij dan ook niet om vanzelf positief te zijn tegen mijn veertienjarige zoon. Toch moet het, want ik ben zijn vader. Dus ik probeer dan heel bewust wel iets positiefs tegen hem te zeggen. Het lukt lang niet altijd hoor. Maar mijn hulpverlener zei dat ik dan tegen hem moet vertellen wat er is. Anders denkt mijn zoon misschien dat het aan hem ligt.’ (Cees, 51 jaar)

‘Ik voelde me na de geboorte van Patrick heel depressief. Ik kon het amper opbrengen interesse in hem te tonen. Mijn wijkverpleegkundige van het consultatiebureau zei dat ik contact met hem kon maken door zijn geluiden na te doen.’ (Lin, 33 jaar)

Q&A

Vraag van ouder

“Soms voel ik me schuldig tegenover mijn kinderen. Als ik me beter voel, wil ik het goedmaken. Ik wil ze dan verwennen, cadeaus geven, zoveel mogelijk toestaan en allerlei leuke dingen met ze doen. Is dit goed om te doen?”

Antwoord van een expert

Verwennen hoeft natuurlijk niet, maar leuke dingen doen met de kinderen is heel belangrijk. Aandacht krijgen is voor kinderen belangrijker dan een cadeau. Let op dat je niet te veel belooft om teleurstelling te voorkomen. Maak alleen beloftes als je absoluut zeker weet dat je ze kan nakomen. Onderneem als het kan spontaan leuke activiteiten. Verwend worden lijkt fijn voor een kind. Maar als hij de ene dag veel mag en de andere dag weer niet, dan is dat juist verwarrend en onprettig. Soms lukt het ondernemen van leuke dingen misschien even niet. Geef dan duidelijk aan dat je vandaag geen leuke dingen met je kind kan doen, maar misschien wel morgen of in het weekend. Leg ook uit waarom het niet kan en dat het niet aan je kind ligt. Misschien kan je kind met iemand anders iets leuks gaan doen.

Scroll naar top