single.php

Je kind de kans geven om er met anderen over te praten

Praten over je ziekte is ook: je kind de ruimte geven om er met anderen over te praten. Het kan je kind helpen om even zijn of haar hart te luchten bij iemand buiten het gezin.

Astrid (39) vertelt daarover:
“Ik heb een angststoornis. Daar ben ik ook twee keer voor opgenomen geweest. Ik heb met mijn kinderen daarover gepraat. Op een moment dat het vrij goed met me ging, zei ik ook tegen ze: ‘Het is goed als je erover wilt praten. Vraag maar aan mij wat je wilt. Maar je mag er ook met papa over praten. Of bijvoorbeeld met je mentor of met de buurvrouw.

Rafael (32) vindt het belangrijk dat hij met zijn dochter praat over zijn ziekte. Hij merkt daarbij op:
“Ik vind dat vooral óók aan het kind duidelijk gemaakt moet worden dat het geen schande is dat de ouder een psychische ziekte heeft. Uit ervaring weet ik dat anderen hier raar op reageren. Kinderen kunnen al hard zijn tegen elkaar, maar op dit onderwerp worden ze soms door hun ouders negatief beïnvloed. Mijn vriendin en ik zijn altijd erg open en eerlijk geweest naar onze dochter én naar de buitenwereld. We hebben onze dochter meerdere keren moeten troosten omdat ze gepest werd vanwege een ‘gekke’ vader. Onze kinderen moeten weten én beseffen dat we niet ‘gek’ zijn. We hebben alleen een ziekte die andere mensen niet kunnen zien en daarom vaak niet begrijpen.


Scroll naar top